Novým majoritným vlastníkom prešovského Spravbytu je spoločnosť C. E. U.

28.12.2005 Prešov

Prešov 28. decembra (TASR) - Nadobudnutím 10 % akcií za 6,6 milióna Sk od mesta Prešov získala spoločnosť C. E. U. , s. r. o. , Prešov, majoritu v tamojšom S...
Prešov 28. decembra (TASR) - Nadobudnutím 10 % akcií za 6,6 milióna Sk od mesta Prešov získala spoločnosť C. E. U. , s. r. o. , Prešov, majoritu v tamojšom Spravbyte. Druhým akcionárom je mesto Prešov a jemu patrí v obchodnej spoločnosti, spravujúcej tepelné hospodárstvo v treťom najväčšom meste SR, po tejto transakcii 45 % akcií.

Zmenu vlastníckych pomerov zakotvuje Memorandum o spolupráci medzi akcionármi obchodnej spoločnosti Spravbyt, a. s. , teda firmou C. E. U. a mestom Prešov. Účinnosť nadobudlo po schválení členmi prešovského mestského parlamentu 12. decembra. Dňom hospodárskeho účinku je 1. január 2006.
Prešovskú súkromnú spoločnosť C. E. U. prevzala jedna z vedúcich spoločností v poskytovaní teplárenských služieb a facility manažmentu v Rakúsku Energiecomfort (EC) so sídlom vo Viedni. O transakcii rozhodla dozorná rada EC 29. novembra 2004, o deň neskôr ju akceptovala dozorná rada C. E. U.
Memorandum zakotvilo aj vyrovnanie záväzku C. E. U. voči mestu Prešov, a to tak, že 45 % z jeho objemu, a to 13,9 milióna Sk, vloží C. E. U. ako kapitálový vklad do \"nového\" Spravbytu.
Jeden z pôvodných spoločníkov C. E. U. a doterajší predseda predstavenstva Spravbytu Viliam Valovič pre TASR dnes konštatoval, že jednoznačne pozitívne vítajú dohodu akcionárov. \"Vytvára sa dostatočný priestor na to, aby akcionári spoločne v rámci rozvoja akciovej spoločnosti a spokojnosti našich klientov mohli pristupovať ku krokom, ktoré by mohli znamenať ďalšiu racionalizáciu, \" konštatoval. Ráta aj s tým, že silný finančný partner pomôže naštartovať využívanie obnoviteľných zdrojov v okolí Prešova pre potreby Spravbytu.
EC patrí pod koncern Wiener Energie Holding, čo je 100-% dcéra mestskej samosprávy vo Viedni. V roku 2004 zaznamenal EC obrat asi 30 miliónov eur, čo je v prepočte asi 1,131 miliardy Sk, a zisk pred zdanením približne 600 000 eur. EC pôsobí dva roky na území SR v Bytkomforte, s. r. o. , Nové Zámky, okrem toho aj v teplárenstve v Maďarsku a prevádzkuje tepelné zdroje v Rumunsku.
 

Vyberte región